nedeľa 1. septembra 2013

Zdravé vegánske Sushi

 
 
Čo potrebujete:
  • Bambusové podložky (môžete zakúpiť v obchode s potravinami)
    Plastový obal
  • Varená hnedá ryža (krátkozrnná) - množstvo bude závisieť na tom, koľko roliek chcete (vo všeobecnosti budete potrebovať asi 1/4 šálky na dve plnené rolky)
  • Nori listy (alebo listy z morských rias)
  • Ryžový ocot
  • Zelenina! - Radi používame huby, papriku, avokádo, sladké zemiaky, uhorky, špargľu, mrkvu. Najlepšie je nakrájať ich po dĺžke na tenké pásiky. My sme použili aj surový kel (nakrájaný) v našom sushi. Môžete použiť ľubovoľnú kombináciu zeleniny, ktorú máte radi.
  • Wasabi (Japonský chren - pozn. prekl.)
  • Sójová omáčka s nízkym obsahom sodíka

Krok 1
Uvariť ryžu! Použite krátkozrnnú hnedú ryžu, premyte ju dobre a pridajte trochu viac vody než pokyny vyžadujú a varíme až kým je hotová (všetka voda preč), aby bola lepivejšia.

Krok 2: 

Ochlaďte ryžu a preneste ju do misky s nelepivým povrchom (sklo alebo drevo).

Krok 3: 

Pridajte ryžový ocot. Ocot prilievame pomaly pomocou veľkej drevenej lyžice, uistite sa, že ho rozlievate rovnomerne. Nepotrebujete veľa ryžového octu, len dosť ľahké pokrytie povrchu ryže.

Krok 4: 

Dobre premiešajte s drevenou lyžicou.

Krok 5: 

Prikryte plastovou fóliou bambusovú podložku.

Krok 6: 

Odrežte a položte list nori na podložku, lesklou stranou nahor (niektorí ľudia zvyknú najprv nori opiecť). Nori by mala byť asi 18 cm na 8 - 10 cm. To zvyčajne znamená, že odrežete asi 5 cm z vrcholu a odložíte si na ručné rolky.

Krok 7: 

Rozložte ryžu na nori - používame ruky, pretože je to jednoduchšie. Ak používate ruky, nalejte si trochu ryžového octu na ruky.

Krok 8: 

Položte vaše prísady v 1 jedinom páse cez stred listu nori s ryžou. Nepoužívajte ich príliš veľa. Najlepšie je použiť tri zložky.

* Môžete použiť vrstvu ryže a nori aj naopak, teda na vrch ryža a na ňu nori.


Krok 9: Zrolujte si sushi! Preložte bambusové podložky nad suroviny a pevne zrolujte sushi.

Krok 10: 

Preložte rolku z bambusovej podložky a nakrájajte ostrým nožom! Podávame so sójovou omáčkou s nízkym obsahom sodíka, wasabi a zázvorom!

Krok 11:
Dobrú chuť !

preložené z originálu: Plant-Strong Sushi


 

Pridávam aj video postup z youtube. Video návodov je tam mnoho. :-) Sushi som prvýkrát jedla nedávno na výlete v Piešťanoch v tamojšom nákupnom centre a ochutnali sme aj vegánske. Bolo to vynikajúce !


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára